Mikä liesituuletin sopii keittiöösi?

Olemme koonneet tälle sivulle joitakin ohjeita valintaasi helpottamaan. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään kaikissa kysymyksissä!


1. Tekniset ominaisuudet


Onko asunnossa huippuimuri?

Jos katolla on huippuimuri tai rakennuksessa kanavapuhallin, tarvitaan liesikupu ilman omaa moottoria. Liesikuvussa on tällöin valot, rasvasuodatus sekä huippuimurin tehonsäätö/ohjaus. 

LIESIKUPU HUIPPUIMURILLE

Huippuimurin merkki ja malli tai sähkötiedot tulee selvittää ennen liesikuvun tilaamista. 

Tiedot löytyvät helposti kiipeämällä katolle - huippuimurissa on yleensä tyyppikilpi, jonka kuvan voi vaikkapa lähettää meille, niin tarkistamme yhteensopivuuden toivotun liesikuvun kanssa.


Hoidetaanko koko asunnon poistoilmanvaihto huippuimurin avulla ja järjestelmää säädetään liesikuvusta

Usein huippuimuri imee keittiön lisäksi esim. kylpyhuone- ja wc-tiloista. Tällöin liesikuvussa pitää olla huippuimurin tehonsäädön lisäksi säätöventtiili, jonka avulla tehostetaan tarvittaessa kosteiden tilojen ilmanvaihtoa sekä tasapainoitetaan asunnon ilmanvaihtoa eri huonetiloista.

LIESIKUPU SÄÄTÖVENTTIILILLÄ

Tärkeää!

Huippuimurille tarkoitetun liesikuvun imuteho riippuu katolla olevan huippuimurin tehosta sekä poistoputken halkaisijasta ja pituudesta. 


Liesituuletin omalla moottorilla

Omalla moottorilla varustettu liesituuletin voidaan kytkeä hormiin (kohdepoisto) tai asentaa huoneilmaan palauttavaksi varustamalla liesituuletin aktiivihiilisuodattimella. Liesituuletinta ei voi yhdistää huippuimuriin.

LIESIKUPU OMALLA MOOTTORILLA

Tärkeää!

Imutehoon vaikuttaa sekä moottorin teho että mahdollisen poistoputken halkaisija, ja myös mutkien lukumäärä. Mitä suurempi putki, lyhyempi matka ja vähemmän mutkia, sitä nopeammin ja helpommin ilma mahtuu hormissa kulkemaan.


Jos liesituuletin asennetaan huoneilmaan palauttavaksi, tarvitaan aktiivihiilisuodatin. 

Suodattimen vaihtoväli riippuu käyttömääristä, mutta yleissääntönä voidaan sanoa, että 120 käyttötunnin välein olisi hyvä vaihtaa uusi suodatin. Mikäli liesituuletinta käytetään päivittäin tunnin verran, hiilisuodatin tulisi siis vaihtaa kolme kertaa vuodessa.


Huom!

Kerrostaloissa tms. keskusilmanvaihdolla varustetuissa huoneistoissa liesikuvun yhdistäminen ilmanvaihtoventtiiliin on kielletty!


Kerrostalo- ja rivitalomallit

Kerrostalossa tai rivitalossa (asunto-osakeyhtiöt) kannattaa ohjeet kysyä isännöitsijältä tai taloyhtiön edustajalta. Osakeyhtiöissä liesituulettimet ja -kuvut kuuluvat osaksi asunnon ilmanvaihtoa ja kuuluvat taloyhtiön hallintaan. Ilmanvaihtojärjestelmiä ei tule tällöin vaihtaa tai muuttaa ilman taloyhtiön hyväksyntää. Voi olla, että taloyhtiö on määrittänyt soveltuvat liesituulettimet ja -kuvut kohteeseen.


2. Liesituulettimen sijoittaminen


Seinälle asennettava liesikupu

Liesikupu kiinnitetään seinälle. Hormin suojaputki suojaa poistoputkea. Jos liesikupu/tuuletin palauttaa huoneilmaan, ei poistoputken suojusta ole kaikissa malleissa mukana tai sitä ei tarvitse käyttää. 


Seinäkiinnitteisen liesituulettimen valinnassa huomioitava:

 • liesikuvun leveys
 • asennuskorkeus/etäisyys liesitasosta (suositus yleensä 550-700mm - kaasulieden kanssa minimietäisyys 650mm)
 • liesikuvun + suojaputken korkeus - riittääkö kattoon asti (tason korkeus + etäisyys liesitasosta + liesikuvun korkeus = suurempi tai sama kuin huonekorkeus)
 • joihinkin malleihin on saatavana suojakotelon jatko-osiaKaapiston alle sijoitettava/integroitava liesituuletin

Tässä ryhmässä on  kokonaan kaapin alle integroitavia, ulosvedettäviä ja osittain esillä olevia ns. maustekaappimalleja. 


Huomioithan valinnassa erityisen tarkasti mitoituksen, jotta liesikupu varmasti mahtuu aiotulle paikalleen eikä asennuksessa tule ongelmia. Integroitavia liesituulettimia löytyy niin huippuimurille kuin omalla moottorilla varustettunakin.


Saarekeliesituuletin

 • Saarekkeen päälle kattoon kiinnitettävä
 • Kalusteiden sisälle piilotettu, tasosta ylös nouseva liesituuletin
 • Kalusteisiin piilotettu liesituuletin, jossa mukana keittotasot

Jos katto on kovin korkealla, voi paras vaihtoehto löytyä kuvusta, joka roikkuu katosta säädettävillä vaijereilla. Myös erilaiset tasomallit, kuten tasosta nouseva tai tason pinnasta imevä liesituuletin ovat tyylikkäitä ja huomaamattomia vaihtoehtoja saarekkeeseen.


Saarekekuvun valinnassa huomioitava:

 • liesikuvun kiinnitys kattoon - saadaanko tukevasti kiinnitettyä
 • riittääkö kuvun suojaputki kattoon asti saarekkeen kohdalla (tason korkeus + etäisyys liesitasosta + liesikuvun korkeus = suurempi tai sama kuin huonekorkeus)
 • istuuko liesikupu visuaalisesti muuhun ympäristöön, peittääkö se näkyvyyttä tms.
 • riittävä imuteho (usein saareke sijaitsee tilassa, jossa myös oleskellaan)

Kattoliesituuletin

Kattoliesituuletin upotetaan lieden yläpuolelle kattorakenteisiin. Mikäli katon rakenteissa ei ole riittävästi tilaa, voidaan rakentaa kotelointi, jolla kiinnityskohtaa lasketaan ja saadaan riittävästi tilaa liesikuvulle.


Kattoliesituulettimia löytyy niin huippuimurille kuin omalla moottorilla varustettuina. Koska kauko-ohjattava liesituuletin on niin korkealla, tulisi riittävän imutehon varmistamiseksi tarkistaa että tekniset edellytykset täyttyvät.


Kattoliesikuvun valinnassa huomioitava:

 • kattokorkeus lieden kohdalla max 2500-3000mm (ks. tuotekohtainen suositus)
 • huippuimurimallissa riittävän tehokas huippuimuri
 • poistoputken halkaisija vähintään 150mm
 • mahdolliset ilman ristivirtaukset keittiötilassa

KATTOLIESITUULETTIMET