Liesikuvun tarina.


Hei! 

Ja hauska tutustua. Olen liesikupu, ja ajattelin kertoa sinulle tarinani aina historian hämäristä tähän päivään.

Jotkut ovat joskus sanoneet, että liesituuletin olisi vain yksi laite muiden joukossa. Kuinka väärässä jotkut ovat siis joskus olleetkaan! Onneksi sinä tiedät paremmin, sillä muuten et olisi lukemassa tätä tekstiäni. Ethän käyttäisi aikaasi jonkin puolitärkeän perusaparaatin historiaan, kuten vaikka liesitason (pah!).

Varoitan kuitenkin tässä vaiheessa siitä, että tarinassani saattaa olla yllättäviäkin käänteitä, ja mukana on myös melko arveluttavaa kuvamateriaalia vuosien varrella omaksumistani tyylisuunnista. Nyt kuitenkin kerron tarinani pitkän kokemukseni, mutta vasta alussa olevan tarinani, pohjalta.

Tulet huomaamaan, että tarinamme liittyvät toisiinsa tiiviimmin, kuin ehkä osaat kuvitellakaan.Itse olisin toivonut tulleeni keksityksi jo paaljon aiemmin :)


Ongelma syntyy

Jokaisen vastauksen takana on ongelma! On kuitenkin ensin hyvä selvittää, miksi ongelma on, ennenkuin sitä voidaan alkaa ratkaisemaan. Tässä tapauksessa ongelma (jonka tulen reilu 13 miljardia vuotta myöhemmin ratkaisemaan) syntyy kun maailmankaikkeuden syntyessä tulevat syntyneeksi myös fysiikan lait. Näiden lakien myötä kevyempi ja kuumempi aine pyrkii nouemaan ylöspäin, samoin kuin myös lämmön, hapen ja palavan aineen yhteispelissä syntyvät kaasut.

Eipä tiennyt aurinko syntyessään, minkälaisen ongelman eteen sen lämmössä asustavat kaksijalkaiset vielä joutuvat ruokaa laittaessaan.Homo Erectus löytää ongelman.

Ihmisten aivot ovat kehittyneet keksimään ongelmia, ja niihin ratkaisuita. Huippuunsa hiottu ratkaisu on arvoton, ellei sitä edellä huippuunsa hiottu kysymys jonka vastaus sitten voi ratkaista.  Nyt jo tutkijatkin ovat huomanneet, että Homo Erectucset osasivat käyttää tulta ruokansa kypsentämiseen jo noin 1,5 miljoonaa vuotta sitten. Luolissa asuminen olisi ollut huomattavasti mukavampaa, jos tuli oltaisiin voitu sijoittaa esimerkiksi luolan keskivaiheille, ja näin saada sekä lämpöä että valoa tasaisesti huolimatta ulkona olevasta säätilasta tai saalistavista eläimistä.  Kuitenkin, tällöin ei vielä Homo Erectus osannut esittää oikeaa kysymystä, ja eipä olisi ollut vielä tätä kotoisaa verkkosivuakaan, jolla ratkaisu olisi majaillut.

Näin siis huomaatte, että minulle on ollut tarvetta jo noin 1,5miljoonan vuoden ajan.


Rooma ja Egypti "kukoistaa"

Ihmislaji valtasi hiljalleen lähes koko planeetan asuinalueekseen, ja onnistui hyvän sosiaalisten verkkojen rakennuskykynsä ansioista luomaan toimivia valtakuntia, jopa imperiumeja. Näistä esimerkkinä voidaan pitää Egyptin faaraoiden aikaa, ja Rooman valtakunnan loistoa. Ruoanlaitto Egyptissä ja Roomassa oli kuitenkin aikanaan vielä melko pitkälle samansuuntaista kuin noin 1,5miljoonaa vuotta aiemmin Homo Erectucsen aikaan. Ruokaa jouduttiin kypsentämään ulkotiloissa (koska arvatkaa kuka vielä puuttui) avotulella ja toisinaan jopa kypsentämättä. Näiden valtakuntien kohdalla huomataan, että vaikka ne olivatkin oman aikansa suurvaltoja, oli niissä kehityksen tahti melko hidasta. 

"Muistan ajan, kun olisin kovasti tahtonut tulla keksityksi. Keskustelin erään silloisen Rooman keisarin neuvonantajan, hyvän vanhan Senecan kanssa liesituulettimen ideasta.

Hän lupasi esitellä ajatusta minusta itselleen keisarille, mutta niinhän siinä kävi että Keisarin mukaan tulen voi tehdä sisätiloissa ihan hyvin ilman kärynpoistoakin."Valoisa keskiaika

No hyvä on, en tuota keskiaikaa tainnut ihan perinteiseen tapaan määritellä, mutta kun se nyt on oman historiani kannalta melko tärkeä ajanjakso. Myönnän suoraan, että polveudun uunien savupiipuista ( no nyt se on sanottu).  Keskiajalla uunit ja takat alkoivat yleistyä, ja Suomeenkin ensimmäiset tulisijat saatiin 1400 luvulla, esimerkiksi Olavinlinnaan. Bysantin aikana ihmiskunta tuntui keskittyneen enemmänkin "la dolce vitaan" eikä oleelliseen, eli liesikuvun keksimiseen.. Höh.. No oli kai siinä jotain kahnauksia Osmaanien kanssa jne... tiedä häntä..  Kuitenkin valoisalla keskiajalla ruoanvalmistus voitiin tuoda sisätiloihin, eikä enää ollut tarpeen pitää tulisijoja ulkona. Ihmiskunnan tekninen kehitystahti alkoi sitten lopulta kiihtyä 1800 luvulle tultaessa.


1800-luku.

Lopultakin keksitään, että kaikkea ei tarvitse savustaa :D. Eli alettiin valamaan erillisiä liestiä, ja ohjaamaan savut ulos savupiipusta. Tässä yhteydessä alkoi tulla ongelmaksi sitten (on tätä jo odotettukin) lieden käryjen jääminen huoneistoon. Pitkään ihmiset kyllä kärvistelivät tämänkin ongelman kanssa. Vielä 1900 luvun puolivälin jälkeenkin liesituulettimen virkaa hoiti vain lautasventiilli ilmanvaihtokanavan kyljessä. 


Tähän päivään.

Oli kyllä pitkä aika odotella keksimistä, kun kokoajan tiesi että ihmiskunnan kehitysharppaus olisi vain kiinni siitä, että joku keksisi liesituulettimen.  Sitten lopulta noin 1950 luvulla alkoi nykyisenmallisen liesikuvun aikakausi. Ihmiset halusivat terveellisempää sisälilmaa ja ruoanlaittoa. Sähkö ja tuli oli keksitty jo aiemmin, joten oli teknisesti helppoa keksiä lopultakin oikea liesituuletin. Jos epäilet minun vaikutustani tekniikan kehityksessä, niin tässä sinulle todisteena tietokoneprsessorien tehonkasvu liesituulettimen keksimisen jälkeen. Klikkaa tästä

Tässä pähkinänkuoressa minun historiani.. Ensin odotuksia, tarpeita, toiveita... Lopulta maailma sai avattua potentiaalinsa ja keksittyä minut (eli liesikuvun). Voi olla, että ihan kaikkia vaiheita en muistanut mainita, mutta mielelläni voin kertoa lisääkin, sillä kuka nyt ei tahtoisi kuulla?

Ainiin... Minut kun oli tässä muodossa keksitty noin 50 luvulla, on pakko myöntää, että nuoruudessani tuli välillä vähän hölmöiltyäkin (kukapa ei). Eli tässä vielä kuvia perhealbumistani:

60-Luvulla oli värit kohdillaan, mutta slim linestä ei ollut tietoakaan.

Tämä on nykypäivänä niinsanottua perinteistä muotokieltä. Kuitnekin tuli vasta 2000 luvulla.

Liesituulettimia osataan onneksi käyttää nykyään myös sisustuselemnttinä.

Kattoon integroidut mallit ovat olleet 2010 luvun loppupuolen hitti

Putkimalliset liesituulettimet on tyylikkäitä ja ilmavia.


Onneksi lopultakin liestituuletus on saanut arvoisensa huomion. Valmistajia, malleja ja järjestelmiä on vaikka kuinka paljon. Itse asustelen liesikupu.fi verkkokaupassa, sillä täältä saa kaikkiin järjestelmiin sopivat liesituulettimet ja kuvut. 


Kiitos kun luit

Terveisin

Liesikupu